söndag 24 november 2013

Det där med advent och jul


Just nu är det fokus på inredning och pyssel för att bejaka advent och jul. I tidningar och på bloggar kan man få hur mycket inspiration och tips som helst för att få den rätta julstämningen. Vänner och bekanta pratar om nyinköpta tomtar, gardiner, ljuslyktor och till och med adventsstädning med glitter i ögonen.Då kan jag bli lite avundsjuk eftersom jag inte har ett uns av julmänniska i mig. Det skulle vara så kul att vara sådär julpysslig och njuta av allt från att göra egen glögg till att dekorera lite juligt. Jag gör vissa saker för att det hör till, men inte med något häftigare glitter i ögonen. Det är tur att maken är suverän på att baka lussekatter annars vet jag inte hur det hade blivit. 

Jag väntar mest på vintersolståndet(i år 21/12),då det vänder mot ljusare tider igen. Fast i och för sig så går jag "all in" med julgodis några dagar innan julafton. Då intar jag köket med gamla och nya recept, mums. ...kanske jag firar vintersolståndet :)


Hur är det då? Föds man som julmänniska eller kan man lära upp sig och i så fall hur gör man det?

Katarina


5 kommentarer:

 1. Ja, man kan ju undra....själv var jag mycket och då menar jag mycket mera julmänniska förr....nu vill jag inte göra någonting, eller jo, möjligen njuta lite förstås men inte hålla på att stressa runt som en tok....det överlåter jag åt andra :)

  SvaraRadera
 2. Var en bra fråga. Själv tycker jag att det är väldig hysteri kring jul. Jag gör numer bara det jag gillar. Har haft en rätt hård rensning bland mina borden inför högtider och har nu bara familjens 'godbitar' kvar.
  Ta hand om dig
  kram Maria

  SvaraRadera
 3. Svår fråga! Själv är jag en sådär "lagom" person. Jag tycker det är mysigt med jul och advent men jag är ingen pysslig person. Jag tycker inte det är så roligt att baka men har ändå gjort det ibland för stämningens och barnens skull. Barnen har aldrig direkt uppskattat tomtar och pynt och pyssel. Till min förtret! Jag minns att jag som barn tyckte det var så fint med tomtarna och bonaderna och kyrkan som både lös och spelade, men utbudet i affärerna var inte lika stort då som nu och så började man inte lika tidigt! Kan det ha med saken att göra eller finns det helt enkelt och ingen magi kvar i julen längre?

  SvaraRadera
 4. Jag älskar julen! Men jag har blivit bättre på att tagga ner lite och bara njuta! När barnen var små julpysslade vi i veckor inför jul, men till slut får man ju inte plats med allt pyssel - hur fint det än är...

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag vill inte ha för mycket pynt. Några dagar innan jul brukar barnen i stort sett få ta fram hur mycket tomtar som helst och ställa där dom vill. Men innan är det jag som bestämmer. Lagom vill jag ha och för mig betyder det att det inte blir enorma mängder...Detta år blir det roligare för vardagsrummet är finare nu.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...