söndag 4 november 2012

Fotografierna dokumenterar

Det är väl självklart, kan man ju tänka om titeln på det här inlägget. Vi fotograferar allt möjligt för att sedan kunna minnas vad man har varit med om. Det man kanske glömmer är de där fotografierna som inte är från något speciellt tillfälle utan bara är tagna för ljuset, färgen, motivet eller av någon helt annan anledning. 

Jag satt och bläddrade bland årets fotografier på datorn och fick fram den här bilden:


Jag var på väg att slänga bilden eftersom det kändes som en av mina dussinbilder på en stig ute på Brattforsheden. Då tittade jag på fotograferingsdatumet som var 2012-01-14. Mitt dussinfoto blev helt plötsligt ett dokument över den snöfattiga vintern 11/12, där man på bilden inte ser någon snö alls. Fotografiet fick ligga kvar i datorn.

Det är nog dags att ta tag i dagens foto igen för att få en slags  fotodokumentation över året. Med dagens foto menar jag att man väljer ut ett foto varje dag som speglar det som hände just den dagen och skriver ut det med datum och en kort kommentar. Det kan vara böckerna man köpte på bokrean eller katten som sover gott i någons knä.

Ha en skön vecka allihop och glöm inte bort de vardagliga och lite tråkiga fotografierna!

Katarina

7 kommentarer:

 1. Foton är en väldigt bra dokumentation. Så mycket man minns just p.g.a att man har fotograferat! Jag använder mig av bilddagboken, (daysviews heter det nu) men inte alls så att jag dagligen sätter in foton där utan bara ibland när det varit något särskilt. Kanske skulle jag göra som du föreslår, dokumenta vardagen lite bättre!
  Just nu håller jag på att välja ut 12 foton som ska vara med i nästa års almanacka. Det är svårt, 12 är alldeles för lite! :)

  SvaraRadera
 2. Oj, det var verkligen snöfattigt!
  Foton är bra minnen. Så mkt mer man minns när ett kort visas:)
  Blev lite sugen på att leta åt 12 bilder att göra en almanacka som Fru Hansson. Personligare kan det ju inte bli :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Precis så är det :)
  När jag tittar på kort så minns jag inte bara stunden utan känner också stämningen, atmosfären, dofterna, någon som sa något just då, eller jag minns kanske extra mycket en person. Ja det är fantastiskt vad ett foto kan förmedla minnen.
  Det stämmer så väl det där ordspråket "en bild säger mer än tusen ord"

  Jättevackert foto på skogen och det slår mig att träden är så lika och så raka, jättevackert och ett vackert ljus!

  Önskar dig en finfin vecka
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera
 4. Det må vara ett dokument över en snöfattig vinter...men jag förstår inte varför du ens hade en tanke på att göra dig av med det här fotografiet... Är så otroligt fint! Som alla dina bilder by the way. Förgänglighetsbilderna är fantastiska, vemod och skönhet i härlig kombination. Ha en fin tisdag! Kram

  SvaraRadera
 5. Påminner om Göteborgsvintern..;). Har också börjat dokumentera min omgivning genom de olika årstiderna. Har ett träd på gården som jag tänkt fotografera lite mer ofta, kul att se hur det utvecklas eftersom det är ett ganska ungt träd.
  Kram Ewa

  SvaraRadera
 6. Vacker bild!

  Fota är att tillverka en bild-dagbok, eller hur.

  SvaraRadera
 7. Du är så klok vännen och jag är glad att du behöll det där fotot. Du är en fantastisk fotograf och har en unik förmåga att förmedla så mycket känsla och sinnesstämningar med dina bilder. Spännande tidsdokument och vardagsögonblick fångade genom din lins.

  Ta hand om dig vännen.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...