söndag 7 december 2014

Smakförnimmelse av Goda grytan


Det är intressant att man helt plötsligt från ingenstans kan få en smakförnimmelse av någonting. Just det hände mig för några veckor sedan då jag helt plötsligt kunde känna smaken av "Goda grytan" som min mamma brukade göra förr. Jag inte bara kände smaken utan jag blev jättesugen på att göra den. Så jag ringde till mamma och frågade om hon kom ihåg vilken gryta det var och om receptet fanns kvar. Eftersom det är ordning på min mamma så hade jag receptet i brevlådan ett par dagar senare.Ytterligare några dagar senare stod grytan på bordet och smakade precis som jag kom ihåg. Här kommer receptet på Goda grytan!

Goda grytan 
(4 personer)

400 g fläskfilé
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
2 msk margarin
1 gul lök
1 burk champinjoner (200 g)
1 dl svampspad + vatten
100 g rökt skinka
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
ca 15 oliver

Skär köttet i mindre bitar eller skivor. Vänd dem i mjölet blandat med salt, peppar och paprikapulver. Bryn margarinet i en stekpanna. Bryn köttet på båda sidor och lägg över dem i en gryta. Skala och hacka löken, häll av spadet från svampen. Bryn lök och svamp och blanda det med köttet. Späd i pannan med svampspad och vatten och häll skyn i grytan. Tillsätt tomatpurén. Koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Klipp skinkan i strimlor direkt i grytan mot slutet av kokningen. Späd med grädden strax innan grytan är färdig eller när den värms upp. Blanda då också i den skivade oliverna. Vi brukar äta med ris och en grön sallad till.

Katarina





4 kommentarer:

  1. Så gott! Jag har nästan exakt samma recept och brukar göra den då och då - love it! Trevligt att kika in här i stället för att "bara" träffa dig på wordfeud :D

    Ha en fin eftermiddag och kväll!

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  2. Det är sant, ibland får man från ingestans smakförnimmelse... Vilken tur att din mamma har recept :)

    SvaraRadera
  3. Goda grytan låter jättegod, tack snälla för receptet:) Ha det gott kram från Maria

    SvaraRadera
  4. Eftersom jag inte tå champinjoner så tar jag nog annan svamp, men jag kunde inte låta bli att kopiera receptet för det lät verkligen jättegott...kul med lite annat än sitt eget. Tack.
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...