onsdag 2 januari 2013

Krafter och nytänk


Javisst låter min rubrik bra med krafter och nytänk. Så ser nog många av oss på ett nytt år, och antingen hoppas man att man får fortsätta på de goda banor man hade med sig från förra året eller så önskar man verkligen att man får en nystart.

Vi vuxna här hemma var trötta och slitna i slutet på förra året med mycket jobb, influensa och förkylning i bagaget. Fast i det bagaget fanns också många härliga minnen så jag önskar mig en fortsättning på ett härligt 2012.

Jag hänfaller så ofta vid varje nyår till att vilja leva mer ekologiskt för att dra mitt strå till stacken. Det finns så många små saker man kan göra som faktiskt gör skillnad. 

För ett år sedan bestämde jag mig för ett klädinköpsstopp som jag lyckades hålla helt och fullt i tre månader. Vad hände sedan då? Jo, det kom kläder som jag tyckte att jag behövde köpa men med stor eftertanke. Det gäller inte bara att köpa utan vad jag köper också. Det ska vara något jag behöver och det ska gå att kombinera med det jag redan har. Då behöver man faktiskt färre plagg. 


Sedan har jag en god vän som älskar att klippa trasor till dem som väver trasmattor så hon tar hand om större delen av mina kasserade textilier. För ett tag sedan rensade jag ut gamla jeans ur familjens alla garderober och vilket stort lager av oanvändbara jeans vi hade. Oanvändbara för oss men för väverskorna mycket användbara. Det känns extra bra eftersom det är damer inom Röda Korset som väver mattorna och förtjänsten går just till den organisationen.

Den stora tallen som vakar över oss uppe på höjden.
Så nu så här på det nya året funderar jag igen på vad årets insats för en bättre miljö ska bli. Vi gör en del redan som att vi har kompost, källsorterar allt som går, tvättar fulla tvättmaskiner, samåker, slänger relativt lite mat, gör matlådor, köper ekologiskt när det går osv.

Jag har några små idéer men har ni några bra tips som gör att man kan göra skillnad för miljön i vardagen? 

Katarina


12 kommentarer:

 1. Behjärtansvärda tankar du väcker...jättefint.
  Vi försöker bidra till miljötänket på olika sätt. Vi äter mest vilt som finns i skogarna runt oss, därav inga djurtransporter, mattransporter, ekologiskt giftfritt kött från icke plågade djur.
  Slänger aldrig mat, diskar/tvättar aldrig halva maskiner. Samordnar inköp med bilen och övriga ärenden så vi undviker bilen, maken samåker till jobbet. Sopsorterar noga. Samt försöker använda kläder vi köpt så länge det går, när de är slut används kläderna till laglappar, hundfiltar, arbetskläder för trädgård osv osv...
  Det är lite av vårt miljötänk...men visst är det mycket mycket mer man kan göra .....
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera
 2. Miljötänk ja..Man försöker göra det lilla man kan men det känns ändå som en fis i rymden och att det inte hjälper än vad man gör. Det känns som att Sverige det lilla land som det är gör mycket mer än jättarna som förstör för alla. Ungefär så. Jag vet att det är bra det lilla vi kan göra och att många bäckar små..men ändå. Vi tänker också på att fylla tvättmaskinen tillräckligt, sortera och tänka oss för vad vi löper. Och det är ju bättre än att inget göra iaf.

  Jag tycker verkligen om bilden du visar! Har du tagit det? Det är ett riktigt må-bra kort! Jag har kikat på det flera gånger nu. Skulle varit underbart att få rama in och sätta upp det på väggen. Bilden på humlan menar jag, inte galgarna :))

  Oj, är du också sjuk :( Vad många som är sjuka. Men det kanske brukar vara det den här tiden på året. Krya på dig!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar humlan, annars tycker jag nog att galgarna är ganska fina ;))

   Hör av mig till dig om humlan.

   Kram Katarina

   Radera
 3. Du formulerar alltid så många klokskaper. Bra att de smittar!

  Den översta bilden är otroligt fin. Hur gjorde du?

  Kram
  //Linda

  PS! Tack för de snälla orden hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev nog till när jag tog mig en tur i vår trädgård. Den är oordnat lättskött med många olika insekter så det var bara att trycka på knappen. Ibland har man väldig tur :)

   Kram Katarina

   Radera
 4. Det känns som du drar de strån du kan. När jag funderade lite till kom jag på några sätt som jag använder mig av.Att handla det man nu behöver via återbrukskanaler är ett sätt.Tipsa kommunens renhållningsansvarige om möjligheten att starta en bytesbod vid återvinningscentralen (kolla hur Håbo kommun gjort, det funkar där). Byt till ett, för miljön, bättre uppvärmningsalternativ av bostaden eller sänk temperaturen och använd tofflor och kofta. Ta tillvara på vatten, både ute och inne.
  När det känns som att man själv inte kan göra mer är det kanske att låta andra vakna som är nästa steg?Att peppa dem så de också börjar dra kan ju också vara ett sätt att "hjälpa" miljöarbetet?
  Det vore ju bra om det inte bara var förkylningar som "smittar":)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra tanke att peppa sin omgivning så att även de drar sitt strå till miljöarbetet. Det tar jag med mig och kommer därmed bli lite besvärlig för mina vänner ;))

   Kram Katarina

   Radera
 5. Bra tankar där.
  Här tänker vi mycket på att snåla med energin och vattnet. Sopsorterar och köper sällan engångspåsar när vi handlar.

  Det finns mycket man kan göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där satte du huvudet på spiken, "engångskassar". Det är ett skäms-hörn för vår del. Ofta handlar vi på väg hem från jobbet och inte har vi då tänkt på att ta med kassar i bilen på morgonen. Åker vi in för att enbart handla kommer kassarna med. Nu blir det skärpning hemma hos oss; inga mer köpekassar.

   Kram Katarina

   Radera
 6. Håller med, att det skall vara så svårt att komma ihåg kassar! Men jag har hittat en liten butik som säljer ekologiskt och närproducerat i kvarteret brevid så där försöker jag köpa grönsaker, musli mm. Jag var även lite miljövänlig när jag köpte en klänning i favoritbutiken Who killed bambi, i Berlin. Den var gjord av återvunna petflaskor! De har ett miljötänk där när de gör sina kläder och väskor, samtidigt som de har kul design och färger på sina produkter! Dit får vi gå när ni åker med till Berlin nån gång;).
  Kramar Ewa

  SvaraRadera
 7. Låter kul med affären i Berlin. Tänk att du nu är klädd i före detta PET-flaskor :) Vem vet vad jag är klädd i när vi har varit där?

  Kram Katarina

  SvaraRadera
 8. Sen vi flyttade från storstan till landet har det ändrat sig ganska radikalt för oss men jag hade nog som du en vidare idé om att bo på landet - jag hade nog velat vara liiite mer självförsörjande och mer ta vara på sånt som kommer i min väg.......och med ditt inlägg här så fick jag ny inspiration, nu ska jag ta och tänka efter ordentligt. Jag skulle ju kunna börja med att ta med kasse till affären och inte som nu bara dra till mig en hög plastkassar.....där tror jag att jag börjar! Tack för inspirationen!
  Agneta kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...