tisdag 26 februari 2013

Böcker med en cliffhanger


Ibland vill man bara "åka med" i en bok och föras bort till den värld boken representerar utan att behöva gräva på djupet inom sig själv. Den typ böcker slukar jag när jag är inne i perioder med studier som innebär mycket läsning av  facklitteratur. 

Just nu slukar jag deckare och blir nog lite påverkad av dem eftersom jag ser intriger och potentiella deckarmiljöer överallt.  Gissa om jag skrämde upp mig själv när jag var nere vid hyttan och gick igår.

Allra bäst tycker jag om böcker med en eller flera avslutande cliffhanger (en spännande sekvens som lämnas oavslutad vid bokens slut). Jag lyssnade klart på Fjällgraven av Hjorth & Rosenfeldt häromdagen och den avslutades med en riktigt cliffhanger så nu väntar jag på den fjärde boken. Samma sak känner jag med Guillous romanserie om tre bröder som inleddes med Brobyggarna. Jag väntar  redan på den tredje delen som lär komma i höst och undrar hur han ska fortsätta deras livsöden.

Både den äldste sonen och jag väntar på att läsa Sandmannen av Lars Kepler eftersom boken innan lämnade oss med en riktig cliffhanger. Ska ta och se om jag kan låna den som mp3-bok eller e-bok på biblioteket. 

Hoppas att ni har gjort många fynd på bokrean som började idag. Jag kommer att rota runt bland böckerna på torsdag då jag ska på en trevlighetsdag med god vän.

Katarina

6 kommentarer:

 1. Cliffhangers gillas.. då längtar man efter nästa bok, men framförallt är iallafall jag så att jag inte kan lämna boken och livsödena utan den hänger sig kvar. Får gå och grunan lite. Halva nöjet.
  Har inte hunnit ut på rean än jag... suget stiger ;)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilken läcker bild!
  På tal om böcker, så "läser" jag en nu av Koppel, när jag åker till jobbet.....blir liksom lite enklare att hinna med då....

  SvaraRadera
 3. Just nu läser jag en bladvändare (The secret keeper av Kate Morton) och det kvittar hur trött jag är på kvällen - jag måste få läsa. Då är det en bra bok. :)

  Det känns som det där med cliffhangers har blivit vanligare de senaste åren. Speciellt i svensk litteratur. Ett medvetet drag för att få läsaren att köpa/låna även nästa bok. Ibland fungerar det men jag måste erkänna att ibland blir jag bara irriterad och då kan det få motsatt effekt istället. Att jag struntar i kommande böcker. Så det kan vara en balansakt det där när en genre börjar använda sig utav cliffhangers i var och varannan bok.

  Ha en finfin trevlighetsdag med din vän och sköt om dig Katarina.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Så härligt när man finner sådana böcker. Då ligger jag vaken till långt in på småtimmarna och vänder och vänder och vänder blad. Precis som Lotta kan jag nästan bli irriterad över cliff hangers, hur ska jag kunna vänta på nästa bok? Fy f-n vilken stil av författaren! Men oftast lugnar jag mig och väntar snällt... Ha en fin trevlighetsdag! Kramis

  SvaraRadera
 5. Intressant det där med cliffhangers. Antingen blir man positivt sugen på att läsa nästa bok eller så blir man lite irriterad istället. När jag tänker efter så har jag allt blivit irriterad ibland, men vad är det som gör att man blir det bara ibland? Handlar det om att det är som Lotta skriver att det är alldeles för medvetet och tydligt gjort för att sälja nästa bok?

  Jag tror att det fungerar bra när man har blivit intresserad av karaktärerna i boken och känner att de har mer att ge. Då kan man gå och längta efter nästa bok och cliffhangern gör att man har något att knyta ihop böckerna med.

  Tack för bladvändartipset Lotta!

  Kram Katarina

  SvaraRadera
 6. Underbar bild som säger allt om vår årstid just nu!

  Visst är det härligt med nya fina spännande böcker.

  Önskar dig en fin helg.
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...