lördag 29 december 2012

Att glädjas med eller gömma sig bakom Jante


Igår fick jag ta del av ett gästinlägg av @korlingsord på Twitter som handlade om Jante i skolans värld: Jante får komma till punkt. Det var klokt, långt och tänkvärt och jag har inte riktigt kunna släppa de tankar som Anne-Marie Körling skriver fram i sitt inlägg.

Jag funderar över hur vi beter oss i allmänhet och jag själv i synnerhet. Hur är det; gläds vi över att våra medmänniskor lyckas och till och med blir framgångsrika eller slår vi ner dem med Jantelagen att de inte ska tro att de är något?

Jag tänker att det handlar om rädsla för att man själv ska misslyckas och man istället för att bli nyfiken på vad våra medmänniskor har för idéer och hur de gör för att lyckas skyddar vi oss med att tycka att det de gör inte är något märkvärdigt och att de inte ska tro att de är förmer än oss andra.Det kan handla om att glädjas med Trissvinnare i TV eller att man sitter där och tycker att just de inte är värda att vinna. Det kan handla om någon som har tränat hårt för att nå ett mål och vännerna kommenterar att man försummat familjen för att nå dit. Det kan också handla om en löneförhöjning där den som fått det ifrågasätts vad just den har gjort för att förtjäna det. Exemplen kan radas upp i oändlighet och det tänker jag inte göra.

Istället vill jag uppmana er alla att göra 2013 till ett Jantefritt år där vi gläds med vår medmänniskor, är nyfikna på vad de gör och uppmuntrar varandra i allt vi gör.

Jag vill också tacka Anne-Marie Körling som skrev om det här otroligt viktiga.

Katarina4 kommentarer:

 1. Ett Jantefritt 2013 låter som ett bra förslag!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 2. Kloka tankar som alltid hos dig! Önskar dig en fin nyårsafton och ett riktigt gott nytt år med mycket glädje både till oss själva och andra!
  Kram vännen Maria

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt År till Dig, vännen :)
  Ann-Louisekram ♥

  SvaraRadera
 4. Japp, visst bor det en liten Jante i de flesta av oss!
  Har tänkt länge...inte ett löfte, att jag ska säga nåt positivt till de människor jag möter i min vardag, på jobb, hemma, i butiken...!
  Det gör nåt med en att se ett glatt ansikte tillbaka!!

  Ha en fin 1a dag i januari!

  Klem Anna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...