tisdag 22 februari 2011

Läsning genom Sverige

Jag har faktiskt läst mig genom hela Sverige. Vi har åkt mycket bil i min familj på grund av stora avstånd till släktingar och somrar med campingsemester. Då packade jag väskan full med böcker och så fort bilen startade började jag läsa. Mina föräldrar försökte fånga min uppmärksamhet på saker vi passerade men jag svarade nog mest mmm och läste vidare. Eftersom det här utspelade sig på den tiden då säkerhetsbälten inte användes i baksätet så låg jag väldigt skönt i baksätet och försvann bort i böckernas värld. Vilken tur att jag aldrig har haft anlag för åksjuka! 

Jag förstår verkligen betydelsen av "slukarålder" vad det gäller böcker. Man slukar verkligen allt i läsväg i 10-13års åldern.

Jag försöker minnas böcker från den tiden och kommer då bland annat ihåg Femböckerna, Jolly, Lotta, Kitty, Lotte, Annika, Trälarna och Asterix...

Javisst Asterix! Jag vet inte hur många gånger jag har plöjt igenom dessa seriealbum. Som vuxen har jag köpt dem inbundna i samlingsvolymer men det är inte samma känsla som de enstaka och slitna albumen.


Jag hade en lärare i svenska under min utbildning som förfasade sig över att man hade läst dessa ovanstående böcker av dålig kvalitet. Han ansåg att barn bara skulle möta god litteratur. ...men då sa jag emot och sa att för att kunna läsa klassikerna så småningom behöver man mycket lästräning och det får man genom att läsa många, många böcker...

...jag har läst "de stora klassikerna" om det är de som finns på Litteraturvetenskapens litteraturlistor som vuxen och slukat dålig litteratur i mellanstadieåldern...


Hur är det med dig? Slukade du också böcker på mellanstadiet?


5 kommentarer:

 1. Japp! Kittyböckerna och Tvillingarna och endel Fem blev det i mellanstadiet! Hoppas de böckerna får leva kvar bland ungdomarna!

  Kram Maria

  Ps. Jag behöver era synpunkter inför ett kommande inköp på en bak/köksassistent. Bakar du mycket och använder någon apparat, kom gärna med synpunkter. Ds.

  SvaraRadera
 2. Såg ju nu, att du redan kommenterat mitt inlägg! Tack så mycket! =)

  SvaraRadera
 3. Japp slukade böcker, cyklade till biblioteket och lånade kassar med böcker på sommarloven och bara låg och plöjde. Och vet du, på tal om skräplitteratur, min pappa jobbade på bibliotek när jag var i den åldern och då rensade de ut och slängde alla Kitty- och Femböckerna. Som han tog hem till mej! Gissa om det var LYCKA!//kram maria

  SvaraRadera
 4. Oj vad jag läste. Lotta, jolly, Kitty,hästböcker och fem på äventyr och allt var det nu va. Älskar fortfarande att läsa en god bok.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. O ja!!! Allt som kom i min väg. Och sedan jag blivit "stor" samlar jag numera på alla Lotta och Cherry Ames böcker jag kommer över. Det är fortfarande mysigt att ta en Lottabok och krypa ner under täcket en regnig dag. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...