fredag 9 augusti 2013

En slags minimalism

När man bor i en husbil är det verkligen compact living som gäller. Har man då köpt en liten husbil blir det synnerligen viktigt att tänka över vad man har med sig eller inte. Jag trivs med den sortens minimalism där det är upplevelserna som står i centrum i motsats till mängden ägodelar. Det blir så mycket tid över på något sätt.

När jag kommer hem till vårt hus efter en tur med husbilen  känns det enormt stort (och det är det inte). Jag funderar också på vem som har införskaffat allt som finns i huset (och det är ju vi själva). Så nu tänker jag på vad som är viktigt att ha och skänker bort sådant som vi inte har använt på många år.

Några som har samlat på saker är Anders och Barbro Åberg. De har byggt upp Mannaminne i Häggvik (Nordingrå)under 33 år, som nu består av mer än 50 byggnader. Där finns det insamlade föremål, samlingar av konst och historia.


Alla hus har ett tema och jag fascinerades av det nybyggda Hotell Sestola Gård som är en finsk stormansgård fylld med Anders Åbergs fantastiska konst. Jag tyckte mycket om trappan där finska litterära personligheter har fått sin plats.


Det finns hur mycket som helst att se och man behöver gott om tid i Mannaminne. Det finns bland annat ett helt hus med anknytning till dragspel som är kul att titta i oavsett om man är dragspelsfantast eller ej.


Mannaminne måste upplevas och som bonus får man också uppleva de fantastiska vyerna runtom Nordingrå.Ställ in siktet på Höga Kusten och Mannaminne för att få några trevliga upplevelser!

Katarina

6 kommentarer:

 1. Åh så glad jag blir när jag ser att du varit på Mannaminne. Det var nog över 10 år sedan för min del. Minns det med stor glädje, alla fina träarbeten speciellt dörrfoder och dörröverstycken. Allt mkt fint bemålat. Så är det ju också en så vacker trakt med jordbrukslandskap blandat med vatten o kust, härligt!
  Sol fr Tina på Hönö

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt vackert!

  Ha en fin helg!

  Kram från Skaftö

  SvaraRadera
 3. Vad vackert och så mycket att se...detta visste jag inte om...tack för att du visade!

  Ha det fortsatt gott vännen
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 4. Jag gillar minimalism. Vi har det rätt sparsmakat hemma och det är så skönt. Fast ibland undrar jag om de som hälsar på oss tycker att vår inredning är väl spartansk. Fast det är lättstädat och vilsamt :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 5. Ja, tänk vad man kan samla på sig. Vi bor på mer yta än vad vi behöver vilket också innebär att vi samlar på oss mer än vad vi behöver. Men jag tycker att jag har blivit allt bättre på att rensa ut och slänga/ge bort sådant som vi inte behöver. Det är faktiskt ganska befriande att rensa. Axlarna sjunker ner i normalläge på något vis.

  Tack för detta härliga tips. Det kommer jag definitivt lägga till den där listan över saker att uppleva en dag. Smultronställen att spara på.

  Ta hand om dig vännen!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Ja, herrejösses vad vi samlar på oss grejer! Håller verkligen med!

  Underbara bilder och jag hade också gärna besökt Mannaminne!

  Kram!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...