tisdag 5 februari 2013

Hur har det gått med krafter och nytänk?


I början av januari så gjorde jag min traditionella rannsakan över hur jag skulle kunna bli en bättre "miljömänniska" och efterlyste tips som kan förändra vardagen mot att bli ännu mer miljövänlig Krafter och nytänk. Jag fick några tips som jag sedan presenterade i inlägget Miljötänkt. Hur har det gått då?

Det första var att jag skulle försöka "smitta av mig" till min omgivning med mina tankar och idéer som handlar om hur man kan vara mer miljövänlig. Jag måste nog säga att jag har gjort mina försök att påverka. Min vanligaste kommentar är att man bara ska köpa ekologiskt odlade bananer för att påverka miljön där de odlas. De är faktiskt godare också, men det vet jag ju inte om det beror på att jag tror det. Ett litet blindtest kanske skulle vara på plats. Det kommer att komma mer påverkan på er alla för jag har bara börjat.

Bilden är tagen för precis ett år sedan ute på Geijersdalsmossen.
Det andra handlade om att se till att alltid ta med mig kassar till affären när jag handlar. Innan jag opererade axeln och var med och handlade så tog jag nitiskt med kassar att packa i hemifrån. Nu är det maken som handlar och jag får nog ta och fråga honom hur han gör när inte jag är med ;) Däremot så kom en annan tanke runt kassar häromdagen och det var när jag hamnade i ett köpcentrum och såg människor med alla sina plastpåsar från olika affärskedjor. Hur mycket resursslöseri är inte det? Tackar ni nej till en ny påse för det ni har handlat trots att ni redan har en påse i handen som inte är full? Inte gör jag det! Skäms! Min mamma är en förebild när det gäller att ha med sig egen kasse. Jag kommer ihåg redan som barn att hon nästan alltid hade en hopfällbar liten kasse i fickan eller handväskan när vi var någonstans. Tror nog att hon har det fortfarande.

Det sista jag skulle börja tänka på var det där med miljövänligt producerade kläder. Där har jag helt och hållet misslyckats eftersom jag inte har tagit tag i det ännu. Det kan ju bero på att jag mest varit hemma hittills i år. Upptäckte däremot att flera plagg som jag hade handlat på Åhlens var ekologiskt producerade. Inget medvetet val av mig vid inköpet, men bra så här i efterhand. Det måste ju innebära att Åhlens har ett sortiment av ekologiska kläder.

Man kan hela tiden bli bättre och utveckla sitt kunnande! Se nu till att sprid era egna miljötips till er omgivning.

Katarina

(Det är så tråkigt att hela tiden använda "gamla" fotografier, men jag tränar och tränar för att bli stark i armen. Då ska det flöda av nya bilder)

4 kommentarer:

 1. Ja, emellanåt får jag mina tankeryck och då tänker jag nog mest på att när vi flyttade hit för 6-7 år sedan (till landet fr storstan) så var tanken att jag ville tillbaka till naturen. Och det är jag väl rent fysiskt sett, men inte på något annat vis.
  Egentligen skulle jag vilja leva som min familj gjorde när jag var barn, ellyse fanns, men ingen eluppvärmning, bara kaminer och vedspis, hämtade vatten i brunnen, badade vid spisen i stor tunna (sant) hade hönor och fick ägg och mat, stor fruktträdgård där allt konserverades och förvarades, tvättade kläder i brygghus med vedeldat.....men vad hände, här sitter jag och har alla bekväligheter jag inte hade tänkte......ibland får jag lust att avgå! Det är väldigt intressanta tankar och det du skriver är jätteintressant!
  Hoppas du läker fint och bra i din arm!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 2. Många olika områden finns det att förbättra när det gäller miljön.
  Ikväll pratade de på tv-nyheterna, just om våra miljövanor vid semesterresor....de visade sig att vi lägger miljötänket på hyllan och tar semester även från det under våra resor.
  Det är bra att man tar upp de här frågorna...Ja vi får börja tipsa varann och tänka till om lite av varje. Tack för dina tankar som du delar med dig av.
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera
 3. Vad gäller bananer brukar jag köpa de ekologiska, tycker tom att det är bättre hållbarhet på dem! Och jag försöker tacka nej till kassar om jag redan har en, vad ska man med dem egentligen, tar mycket plats när man kommer hem, och kan inte använda dem till så mycket, det är alltid fel storlek i fall!
  Kramar Ewa

  SvaraRadera
 4. Kan det vara de gamla "Skogsmulletakterna" som sitter kvar i oss där vi skolades in i att ha respekt för naturen omkring oss.

  Kram Katarina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...