tisdag 5 juni 2012

Stolt


I går var det 25 år sedan jag tog min mellanstadielärarexamen. Jag minns det så tydligt; den vackra aulan i det gamla seminariet i Falun som var full med anhöriga, vänner och lärare. Utanför fönstren stod björkarna så intensivt gröna och skimrade i solljuset. Våra klasskamrater Petra och Marit sjöng "The Rose" så vackert att inte ett öga var torrt. Klassen framförde Kentas "Just idag är jag stark" och hela jag var rörd, lycklig och stolt.


Just idag är jag stark

Just idag mår jag bra

Jag förs framåt av kraftiga vindar

Just idag är jag stark

Just idag mår jag bra

Jag har tron på mig själv på min sidaJag har väntat så länge på just den här dan

Och det är skönt att den äntligen kommer

Väntat så länge på just den här dan

Den ger lust när den kommerJag är fortfarande stolt över att vara lärare och ha förmånen att få göra skillnad, se elever utvecklas och upptäcka sina inneboende förmågor. Det gläder mig fortfarande efter 25 år att få vara med och väcka elevers intressen för saker de inte visste fanns, finna de nycklar som låser upp låsen till ny eller fördjupad kunskap. Jag har inte jobbat  med elever det senaste året utan ägnat mig åt ämnesutveckling i svenska. Där har jag haft förmånen att få utvecklas och låsa upp lås hos mig själv som bland annat har lett fram till fördjupad kunskap om läs- och skrivutveckling.


Jag blir så glad av möten med elever på min gamla skola. När dessa möten sker så saknar jag lärarjobbet enormt mycket, men nu gör jag något annat ett litet tag och det ska få ta min tid just nu.

Däremot så blir jag så ledsen och sårad när man sparkar på min yrkesgrupp så ofta man kan. Det knyter sig i hela min kropp när media matar på om hur värdelös jag är som yrkesverksam. Jag vill bara skrika högt: Sluta, sluta, sluta!!!!! Har ingen fattat att om man talar om att någon är dålig tillräckligt länge så tror man  till slut att det är sant, och vem ska då utbilda Sveriges framtida befolkning...

Just idag är jag stolt och i morgon är jag stolt och i övermorgon är jag stolt och alla kommande dagar är jag stolt över att vara lärare!

Om du känner någon lärare som du tycker gör ett bra jobb önskar jag en enda sak idag; tala om det för den personen att du tycker att den gör ett bra jobb och att du uppskattar det. Dina ord kommer att göra skillnad!

8 kommentarer:

 1. Vi har en mamma som är en riktigt engagerad lärare och jobbar och sliter hårt för sina barn i sin klass och på skolan. Vi vet allt om sena kvällar med veckobrevsskrivning och rättning av matteböcker och nationella prov. Ni förtjänar all uppskattning som ni kan få och de som inte har någon lärare i närheten förstår inte hur tufft ni har det med alla krav och måsten även utanför arbetstid.
  Vi är imponerade över er lärare som orkar kämpa på och få så lite beröm tillbaka! DÄRFÖR ger vi er alla lärare ett STORT beröm idag och ni GÖR skillnad och betyder massor för våra barn! Stor kram till dig från oss! En fin nationaldag önskar vi dig!

  SvaraRadera
 2. Thanks in support of sharing such a pleasant thought, paragraph is fastidious, thats why i have read it fully
  Feel free to visit my web-site ... företagspresent

  SvaraRadera
 3. Härligt med fler som inte hoppar av utan fortsätter att "pedagoga" på de sätt som står till buds.Det är ju inte riktigt samma förutsättningar nu som när vi började för OJ så många år sedan...men barn fungerar fortfarande likadant (oavsett ålder) ;)

  SvaraRadera
 4. Det är kul att tänka tillbaka på sådana tillfällen! Och tänk så mycket minnen man har till musik, man kan minnas något tillfälle så starkt bara man hör en låt/melodi som man förknippar med något.

  Hoppas allt är bra med dig! Kram

  SvaraRadera
 5. Tänk att det är 25 år sedan! Tycker inte det var så länge sedan jag satt där och var med på detta högtidliga tillfälle! Var tvungen att ta fram fotoalbumet! Vad fina ni var i era folkdräkter!
  Klart du fortfarande skall vara stolt som lärare! Även om det tog mej några år att komma på det så är ju jag också en stolt lärare idag. Och trots att det är tufft med våra stora barngrupper så får vi mycket uppmuntran från föräldrarna att vi gör ett bra jobb!
  Jag tycker du gör ett bra jobb och det är inspirerande att prata med dej om våra jobb även om vi jobbar med olika åldrar.

  Många kramar
  Ewa

  SvaraRadera
 6. Vad bra att du lyfter lärarna jag tror inte många förstår vilken insats ni gör! Själv tänker jag de gånger jag varit med barnen i skolan, hur orkar ni? Det är ju så mycket annat runtomkring förutom lärandet... Jag är förskollärare och det är lite lagom med de små:) Ha det gott kram från vännen Maria

  SvaraRadera
 7. Och jag är stolt över dig Katarina! Över dig och alla dina kollegor runt om i landet som gör ett enormt viktigt arbete varje dag. Ni gör skillnad. Ni vidrör framtiden. Ett viktigt arbete som förtjänar att hyllas, både i media och i lönekuvertet.

  Sträck på dig och var stolt. Varje dag.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Du kan med all rättighet vara stolt över ditt yrke, o valer av yrke! Helt säker på att du gjort o gör en fantastisk jobb!!

  Klem Anna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...