lördag 5 maj 2012

Vem man är

Vet man vem man är och hur vet man att det stämmer?


Jag var och lyssnade på en föreläsning med Jan Bylund för ett par veckor sedan. En del av er känner igen honom från Bingolotto och andra som stå-upp-komiker. Han pratade bland annat om hur man vet vem man är. Han kände sig trygg med den han var eftersom han visste hur han uppfattades av andra. Om man är en kändis så kommer tydligen folk fram och talar om hur man är och ser ut. 

Det blev också prat om att vi alla tror att vi är ensamma om saker (udda sådana), men om man börjar prata om det så delar man det ofta med väldigt många. Hur många av er går till exempel aldrig på A-brunnar men tar gärna ett kliv rakt på en K-brunn?


Jag tror att om man har förmånen att omge sig med ärliga och omtänksamma människor så har man större chans att få koll på vem man är. Jag har de senaste veckorna fått lära mig nya saker om mig själv, egenskaper som jag inte alls trodde att jag hade (som jag blev glad över att ha).

Och vad gör man när man får beröm? Jo, tar ett kliv bakåt och förnekar det man får beröm för. Jag tränar på att ta ett steg framåt istället och säga tack vad kul att du tycker det.


Självförtroende och självkänsla vad är det för skillnad? Kan man ha ett gott självförtroende men en dålig självkänsla? Det tror jag att man kan och det är då det kan bli jobbigt. Man kan ha ett gott självförtroende att våga utföra något men sedan vet man inte när man gör det tillräckligt bra utan strävar efter något som är ouppnåeligt. Man känner inte själv när det duger. De så kallade "duktiga flickorna" kan hamna i det här läget där man vet att man kan det man gör men hela tiden strävar efter något som inte går att uppnå istället för att känna sig nöjd med det man gör. Vad tror du? 6 kommentarer:

 1. Ja...vem är jag. Jag har i det sista funderat mkt på det...känner att den Anna jag trodde att jag var inte finns längre, så vem är jag då undraar jag. Tomt, skummelt o oroväckande. Kanske det kommer nåt bra ut av det till slut!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Första gången jag är inne här tror jag. Dina ord träffade verkligen mitt i prick! Hur vet man vem man är? Det har jag funderat mycket på sista tiden. Kommer att titta in här igen!
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Du tar makalöst fina kort! Jag har sagt det förr men jag bara måste få säga det igen :)

  Det är nog många som jagar det ouppnåeliga. Söker hela tiden. Jag har blivit bättre på att ta emot beröm och positiva ord. Ibland får jag inte riktigt ihop det med att det skulle vara mig det handlar om men jag tackar och tar emot. Försöker tänka positivt om mig själv också.

  Ja vem är man egentligen. Olika och flera kanske. Huvudsaken man mår bra i de där olika man är funderar jag...Tack för fina bilder och tänkvärt inlägg!

  Hoppas att du har en trevlig helg!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 4. Vad härligt att du har fått nya insikter om dig själv och att det dessutom var bra grejer!

  Visst är det absolut skillnad på att ha bra självförtroende och bra självkänsla. Jag är en typisk duktig flicka och vill alltid göra lite till, för att allt ska bli ännu lite bättre. Lustigt nog har jag alltid också valt jobb, där det faktiskt går att göra lite till hela tiden. Ofta är det ingen annan som märker att man lagt ner det där lilla extra, men själv gör jag det hela tiden. Det hade varit lättare om jobbet bestod i att t ex skruva fast skruvar. Om de satt fast är liksom perfekt. De kan inte sitta mer än fast. Du behöver inte måla dem rosa också... Intressant.

  Och dina bilder är som vanligt underbara. Särskilt den andra - så fint det växer!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag menade fasktiskt den sista bilden! Tänkte inte på att du inledde med en också! Jaja, alla är ändå jättefina! :)

  Kram igen!

  SvaraRadera
 6. Jag tror... att jag är precis en sådan där "duktig" flicka... tyvärr.
  Har funderat mycket på det här med skillnaden mellan självförtroende och sjäkvkänsla och du satte precis rätt ord på det.
  /evelina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...