torsdag 21 juni 2012

Bra att ta till

Jag tror att alla har någon maträtt, bakverk eller tilltugg som man brukar ta till när fantasin tryter. När jag vill ha säkra kort att bjuda på brukar jag göra pajer. Det kan både vara matpajer och sötpajer beroende på om det är mat eller fika jag vill bjuda på. Jag kommer att dela med mig av tre favoriter idag; kycklingpaj, köttfärspaj och västerbottenpaj

Kycklingpaj

Pajdeg (Det går också bra att köpa pajdeg på rulle)
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten 

Röran
1 grillad kyckling
1 purjolök
Färska champinjoner i valfri mängd
4 dl créme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
riven ost

Så här gör du
Sätt på ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och lägg den i kylskåpet en stund. Kavla degen och lägg den i en pajform och förgrädda i 10 minuter. Under tiden fräser du champinjoner och purjolök tills de har blivit mjuka och rör sedan i créme fraishen samt smula i buljongtärningen. Lägg sedan i kycklingbitarna och låt allt puttra under några minuter. Häll i röran i pajskalet och strö över riven ost. Gräddas i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter.

Västerbottenpajer (12 minipajer)
Pajdeg (Det går också bra att köpa pajdeg på rulle)
175 g kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
lite iskallt vatten (om pajdegen känns torr)
0,5 tsk salt

Fyllningen
2 ägg
1 dl standardmjölk
125 g finriven västerbottenost
1 dl hackade valnötter
salt och peppar

Så här gör du
Gör pajdegen och lägg den i kylskåpet i cirka 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en muffinsplåt (12 muffins)och tryck ut degen i formarna. Låt formen stå kallt i ungefär 15 minuter. Vispa äggen och rör i mjölken samt tillsätt ost och valnötter. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i pajformarna och grädda i ungefär 20 minuter.


Köttfärspaj
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g margarin eller smör
3 msk vatten

Fyllningen
1 gul lök
350 g köttfärs (fast jag brukar ta dubbelt så mycket)
1-2 msk margarin eller smör
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
oregano mängd efter smak
1 röd eller gul paprika (eller båda)
1 dl vatten
1 tsk köttbuljongpulver
1 msk senap
2 ägg
2 dl mjölk eller grädde
0,5 tsk salt
1-2 dl riven ost
ägg för pensling

Så här gör du
Gör pajdegen och lägg den i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Gör fyllningen under tiden. Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i en stekpanna.Rör om så att färsen smular sig.Salta och krydda. Finhacka paprikan och blanda ner den i färsen. Häll i vattnet och tillsätt buljongpulver och senap. Koka röran på svag värme 5-10 minuter eller tills den är ganska torr. Lägg fyllningen i en pajform. Vispa ihop ägg, mjölk/grädde och salt. Rör ner osten. Häll blandningen över färsen. Kavla ut degen till ett lock och täck formen med det. Dekorera gärna med degen som blir över. Klipp några jack i locket och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.



2 kommentarer:

  1. Hahaha, jag tänkte i dag på att nu var det lääänge sen jag gjorde paj!! Västerbottenpaj, finns det nån godare paj?!

    Bra med lite nya inspirerande tips, tack!!

    Klem Anna

    SvaraRadera
  2. Tack för recepten! Pajerna är super goda! Tro mig jag har provat dem! Bra bjud mat i sommar som kan förberedas! Kram Annalena

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...