måndag 11 februari 2013

Tänk om byggnader kunde tala


I min by finns det en gammal hytta som inte har varit i bruk sedan 1909. Det händer något med mig när jag närmar mig gamla byggnader med en historia. Jag får en längtan efter att resa tillbaka till byggnadens glansdagar för att se verksamhet, människor och miljö.

För många år sedan när jag läste en kurs som handlade om att skriva för barn och ungdomar skrev jag ett första kapitel om en flicka som helt plötsligt befann sig ett par hundra år bakåt i tiden mitt i hyttområdet. Det roligaste var att försöka beskriva de ljud och dofter hon mötte. Efter det kapitlet insåg jag att det tar tid att skriva böcker, mycket tid. Då handlade det om research för att få texten trovärdig. Jag fick en enorm respekt för det jobb som författare gör för att vi ska läsa bra böcker.

Hur det gick med resten av boken? Det blev bara ett kapitel eftersom det var det som krävdes i kursen (jag fick dock bra betyg på kapitlet). Fast vem vet när jag har pluggat klart om ett par år. Jag får ju mycket träning på att skriva specialpedagogiska texter och det kanske kan vara användbart. 

Min underbara barndomsvän i vått och torrt och jag har dock haft planer på att göra bilderböcker sedan ungdomen. Hon är fantastiskt duktig på att rita, teckna och måla och jag tycker om att skriva. Vi ska bara komma på vad vi ska skriva och rita om (vilket vi har funderat på i snart 30 år).

Ha en fin vecka!

Katarina

5 kommentarer:

 1. Ja tänk om byggnader kunde tala...den tanken har farit genom mitt huvud många gånger och även om gamla ekar kunde tala...hisnande...

  Självklart ska du medverka till att skriva en bok, det förstår väl vem som helst att du skulle fixa, vännen, ...tala om för mig när den är klar så ska jag rusa iväg och köpa den, jag lovar :)
  Hoppas du får en fin start på veckan
  Ann-Louisekram

  SvaraRadera
 2. Min barndomsvän och jag får nog ta oss en kreativ helg och spåna idéer. Hon brukar läsa min blogg så nu känner hon nog pressen ;)

  Ha en bra start på veckan du med!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 3. Fortsätt fnula på texter till den där boken. Ska det bilder till så behöver ju inte orden berätta allt.Jag känner igen "problemet"/utmaningen att beskriva ljud och dofter.I mitt jobb träffar jag ibland elever i en historisk miljö som jag vill att de ska uppleva och minnas "inifrån".Ofta finns en parallell i vår tid som de har erfarenhet av och jag kan använda, men inte alltid. Det har hänt att de fått smaka också :)

  SvaraRadera
 4. Det är härligt med sådana fantasieggande miljöer. Klart du ska fortsätta skriva! Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag tog åt mej direkt;)! Det finns i bakhuvudet hela tiden, så vi får börja spåna lite...;)

  Kramar Ewa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...