lördag 9 februari 2013

Matlagningsinspiration eller avsaknad av densamma


Ibland försvinner inspirationen periodvis för vad vi ska laga för mat. Oftast infaller inte dessa perioder samtidigt för maken och mig men nu har det varit så ett tag. Mat lagar vi varje dag men ack så tråkigt det har känts. Ena sonen funderade till och med över om vi har tappat känslan för att kombinera smaker. Den andre sonen däremot har blivit värsta matlagaren och lämnar rapport då och då vad han har tillagat för gourmetmat hemma hos sig. Då har man verkligen fått matlagningstristessen skriven på näsan.

Nu har det dock skett ett genombrott och jag har under några dagar inspirerats till att planera riktigt god mat som vi sedan tillagat med glädje. Vilken skillnad det blir när man känner inspiration istället för ett måste att "utfodra". Idag blev det den allra godaste portersteken någonsin och maken lyckades fantastiskt med såsen. Han är såsmästare i familjen och ingen gör ens något försök att ta över den titeln. Efter denna klassiska stek blev det klassiska toscapäron till efterrätt.


I fredags gjorde jag en köttspaning i min lilla hemstad med fyra  lite större livsmedelsaffärer. Vi skulle ha tag i en bit nötkött för att kunna göra en stek. I två av dem fanns det enbart skivat kött eller långväga kött (ej tänkbart hos oss). I den tredje butiken hittade vi en bit nötkött till slut. Den fjärde butiken åkte vi inte till eftersom jag förra gången enbart hittade långväga kött där. Då funderade jag varför man inte säljer hela bitar med kött som är närproducerat. Finns det ingen efterfrågan? Varför är det inte det? Tycker man att det tar för lång tid att steka 1-2 timmar? Vet man inte hur gott det är (och drygt)? Vad tror ni?

Ha en skön lördag!

Katarina

5 kommentarer:

 1. Inte alltid lätt det där med middagar! Idétorka får jag ofta... Som tur är så är mannen i huset duktig på att komma på och att laga mat ;)
  Portersteken ser jättegod ut, kram Suss

  SvaraRadera
 2. Vilken bra ide med porterstek! Det får bli till nästa helg, och så blir det så många goda matlådor av det också! Jah är också emot långväga kött, då får det bli något annat istället. Köper tex nästan bara färsk kyckling numera, det är skillnad på smak och det mesta av kycklimgen är kvar efter tillagningen. Du ska få recept på en riktig god marocansk kryddblandning man kan ha rill både kött och kyckling!
  Kram Ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter gott med marocansk kryddblandning! Ser fram emot receptet.

   Kram Katarina

   Radera
 3. Åååh, stekar som är sååå gott! Det känns lite sådär extra gott när an har haft på plattan någon timme, och så mört det blir!!! Jag gjorde en så´n igårkväll....blev gott!
  Vet hur det är när inspirationen tryter, vi körde ständigt med varma mackor till kvällsmat här under några veckor, men trots att det är 70-80-tal så är det ju riktigt gott och går att variera i det oändliga!
  Vad kul det var att hitta din sida! Hittade hit via "smultron på ett strå"
  Jag gillar din sida om att stanna upp och ta tillvara på livet....det är ungefär så som jag skrivit på min...livet går ju inte i repris så då får man se till att njuta!
  Ha en skön helg.
  /Carina på "Lilla huset vid bjärsjöån"

  http://vidbjarsjobacken.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varma mackor är alltid gott!

   Kul att du hittade hit!

   Kram Katarina

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...