söndag 10 augusti 2014

Normandie och landstigningskusten

Vi besökte enbart en liten del av Normandie den här gången där fokus låg på landstigningskusten. I år är det ju 70 år sedan de allierade steg i land på Normandiekusten, D-day. Jag hade läst på lite innan för att få ut lite mer av besöket, och en av böckerna jag hade läst var Pegasusbron av Stephen E Ambrose. Den kan jag rekommendera om man är det minsta lilla intresserad av att veta mer om D-day. Den handlar om den inledande insatsen där glidflygplan (av plywood!)landar på ett smalt landområde för att ta och hålla två strategiska broar. Boken bygger helt på intervjuer med dem som deltog i den här insatsen. Helt plötslig ser man människor bakom alla händelser. Man kan också undra hur Europa hade sett ut om just den här operationen hade misslyckats.


Innan jag berättar mer om vårt besök på landstigningskusten måste jag tala om att jag var så oerhört tagen många gånger av olika människoöden att tårarna rann på mig. Tårarna rann också när det meningslösa med krig dök upp i tankarna. De rann också för alla de människor som då och nu drabbas av krig. Jag tror att det var min farfar som någon gång sa att man aldrig skulle gå ut i krig för man kommer aldrig därifrån. Tänk så många människor som bär med sig hemska upplevelser av krig hela livet. Alla dessa vackra kuststräckor utefter landstigningskusten bär på många olika människoöden. Vi såg en film med autentiska bilder från D-day och tårarna rann. Ingen människa besöker Sword Beach, Juno Beach, Omaha Beach eller Utah Beach utan att bli berörd. Att vi inte lär oss av historien! Krigen bara fortsätter och oskyldiga drabbas.

Nere på Omaha Beach träffade vi en man som var med och landsteg på D-day. Jag frågade honom hur gammal han var när han landsteg och han sa att han var 19 år. Yngste sonen som var med oss är 20 år och det kändes fruktansvärt att han kunde varit en av soldaterna. Tänker på alla barnsoldater i världen. Vad är det vi håller på med?


Idag blev det många tunga bloggtankar och man kan undra varför man åker till just landstigningskusten som turist. Jag vet mycket mer om just D-day och de sista dagarna av andra världskriget nu än tidigare och jag är ännu mer övertygad om att om man går ut i krig kommer man aldrig därifrån. Det finns inget vackert med krig!

Katarina


5 kommentarer:

 1. Så vackert trots alla grymma öden. Vad är den gröna tunneln för något?

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gröna tunneln är en kopia av ett glidflygplan. Eftersom det är gjort av plywood var det tänkt att användas en gång. Ofta gick de sönder vid landningen.
   /Katarina

   Radera
 2. Vackra bilder verkligen!

  SvaraRadera
 3. Tack snälla Katarina för att du delar med dig. Både av vackra bilder,ord och känslor. Att vi får vara med och dela din upplevelse. Och jag kan tänka mig att det griper tag i hjärtat att stå just där och känna historiens vingslag. Så många som offrade så mycket för att vi ska få leva det liv i frihet som vi lever idag.

  Jag vill också tacka dig för boktips. Eftersom jag tyckte mycket om Stephen E. Ambrose bok "Band of brothers" (och tv-serien) känns detta som en bok jag definitivt måste läsa. Så tack för tips.

  Sköt om dig Katarina. / Kram Charlie

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...