fredag 25 februari 2011

Bokplock

Jag brukar fundera ut vad jag ska skriva om någon dag innan det är dags. Dagens inlägg var tomt tills i morse då kom jag på att jag går ner till bokhyllorna tar 30 sekunder på mig och plockar ut tre böcker som på något vis "talat" till mig och ser vilka det blir. Det blev följande tre:


Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
Det är en bok för alla åldrar. Jag tror inte att någon går oberörd förbi pojken Willies öden under andra världskriget. Jag har läst den högt många gånger för skolklasser och varje gång har jag gråtit när jag har läst den. Ja, inte hela tiden utan på några särskilda ställen.

Kvinnornas Decamerone av Julia Voznesenskaja
Den handlar om tio unga kvinnor som ligger på en BB-avdelning i Leningrad och blir isolerade på grund av att deras avdelning försatts i karantän. För att fördriva dagarna berättar de historier ur sina liv utifrån olika teman som t ex "Den första kärleken", "Pengar", "Otrohet och svartsjuka". Sammanlagt blir det 100 historier. 
Den är skriven 1985 och man får en inblick i kvinnors öden under Sovjettiden.
Min bok har varit utlånad mängder av gånger. Som längst har den färdats till Bangladesh där min kusin bodde i ett år.

Evas sju döttrar av Bryan Sykes
Den här boken handlade inte om det jag trodde när jag köpte den. Jag trodde att det var en historia om kvinnoöden i historien men så var det som det står på baksidan "en vetenskaplig äventyrshistoria hur vi kan spåra våra förfäder". Det är istället en resa i genetikens värld där man utifrån vår uppsättning av mitokondriellt DNA kan spåra släktskap på mödernet tiotusentals år tillbaka. Torr och faktaspäckad stundtals men så intressant. Jag går nu omkring och undrar vilken gren jag kommer ifrån. Om jag skickar in mitt DNA till Harvard (tror jag att det var) så kan jag få reda på det.

Då var veckans boktema slut.
Nu ska jag ta och ägna mig åt mina studier resten av dagen.

Ha en skön fredag!

3 kommentarer:

 1. Intressanta boktips. Den enda jag kände till var godnatt mister Tom. Kan inte låta bli att börja undra jag med. Vart eller vilken gren....
  Ha en riktigt skön dag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Och ingen av dessa tre har jag läst. Ska kika lite på bokrean, innan böckerna tar slut...

  Ha en frin fredag

  SvaraRadera
 3. Åh, Godnatt Mister Tom är en av mina absoluta favoriter. Mitt första möte med den var under skoltiden då vår lärare läste den högt för klassen och vi grät floder. Sedan har den följt med genom åren och är en sådan där skatt som ofta plockas fram.

  Tack för tipset om de andra två böckerna som jag inte har hört talas om tidigare. Tack! :)

  Ha en fin helg Katarina!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...