lördag 17 mars 2012

En betraktelse över kläder


Alldeles efter jul hade jag den stora turen att få en kasse med kanonfina kläder av en älskad kusin som inte skulle ha dem längre. När jag kom hem så provade jag det ena plagget efter det andra och allt var både i rätt storlek och  i min smak. Jag samlade ihop kläderna för att hänga in i garderober och vika in i byråer men hm... Det fanns inte plats för dem någonstans. Då kan man fundera på två saker: Har jag för lite förvaringsutrymmen eller har jag för mycket kläder? Jag kom fram till att det nog var en kombination av båda alternativen.


Sådana här saker kan jag gå och fundera på ett tag och många frågor dök upp:
Behöver jag alla dessa kläder?
Har jag handlat utifrån behov eller habegär?
Varför köper jag kläder när jag har?
Vad är det som avgör när man behöver något nytt?
Kan jag låta bli att köpa kläder som jag inte behöver?
Kan jag låta bli att köpa kläder över huvudtaget?

Jag är mycket medveten om att det här är ett riktigt lyxproblem men hävdar att vi alla måste börja reflektera över konsumtionssamhället vi lever i. Till saken hör att jag har tagit ställning i fler saker vad det gäller vår enorma konsumtion. Jag reparerar istället för köper nytt, har kompost, källsorterar allt man kan och får, slänger nästan ingen mat utan försöker använda det som finns i kylen innan det blir gammalt osv.

Då var inte den lilla tanken som började gro inom mig svår att att ta ställning till. Jag bestämde mig för att inte köpa några kläder förrän jag verkligen behövde det. Det har gått nästan tre månader sedan jag bestämde mig och vet ni? Jag har haft något att ta på mig varje dag. Jag har varit välklädd när jag har behövt det. Jag har gjort många härliga fynd i garderoben eftersom jag alltid tyckt mycket om kläder och har lite att ta av. Det har helt enkelt gått jättebra! En bieffekt har varit att jag är mer noga med de kläder jag har vad det gäller användning och skötsel.

Det ska bli spännande att se vilket klädesplagg som blir det första jag behöver.

Ha en skön lördag!

3 kommentarer:

 1. Så klokt att stanna upp och fundera ibland. Det borde vi göra då och då inom de flesta områden.

  Tack för dina fina kommentarer hos mig - det värmer mitt hjärta mycket.

  Varm kram och hoppas du får en fin lördag!

  SvaraRadera
 2. Ja du, mycket kläder har man. Många plagg används typ aldrig men ändå får de hänga kvar då de kanske kan komma till användning :-)

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 3. Tänkvärt inlägg Katarina och du har så rätt, vi borde alla stanna upp och fundera över vår konsumtion emellanåt. Jag tänker ofta på det där de gånger jag besöker soptippen. Där står tjock-tv efter tjock-tv uppradade och jag brukar undra hur många av de där som står där för att de inte fungerar längre och hur många som står där fullt fungerande för att man hellre ville ha en platt-tv. Numera slängs mängder av fullt fungerande saker för att de inte är moderna längre. Istället för att skänka dem till människor eller organisationer där de kan bli till lycka för någon annan. Vi måste verkligen tänka om där.

  Kram på dig

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...