torsdag 28 juni 2012

Matprat

Laga mat utan inspiration är inte kul! Har man däremot både inspiration och bra råvaror så är det riktigt kul. Precis som säkert många andra är jag skadad av vardagsmaten. Inte rent fysiskt då utan mer sådär utmattad av att alltid hitta på någon maträtt som är god, näringsriktig, relativt snabblagad, att ingredienserna finns till den och att det här ska ske varje dag under veckorna. Jag glömde att tillägga att maten gärna ska vara matlådsvänlig eftersom både jag och maken nyttjar matlåda nästan varje dag.

Jag är inget följare av någon inriktning på maten utan min filosofi är att äter man lite av allt så löser det sig. Då blir det ju ganska lätt egentligen eftersom jag enbart behöver öppna en kokbok och välja ut en maträtt. Tyvärr så heter den kokboken oftast "min egen receptbok som finns i huvudet" och då blir det lätt samma mat om och om igen.

Måste också erkänna att vi är två som delar på det här med matlagning så det här är inget enmansjobb hemma hos oss (tack och lov).

Nu blir det skryt en stund för nu ska jag plocka fram min starka matlagningssida; Jag är grym på att ta-vad-man-har och laga något gott av det. Det är lite som att lägga pussel, man ser vilka bitar man har och sätter ihop dem. Antingen får man en middag eller ett färdigt pussel. Däremot är jag urusel på att tänka till innan och får stå och förbanna mig själv för att jag glömde ta fram ur frysen.

Hur ser era matlagningsglädjeämnen eller sorger ut? Är ni sådär välplanerade och lagar mat inspirerat varje dag eller hur är det?


I vilket fall så kommer mitt nya favoritrecept på potatissallad här (kom just på att vi hade mycket potatis i  matkällaren och gräslök i trädgården):

Potatissallad (4 portioner)

8-10 kokta kalla potatisar
2-3 msk hackad gräslök (eller annan lök om man vill det)
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 krm salt
0,5 tsk curry
1 tsk dragon eller basilika

Skala och skär potatisen i skivor. Varva med gräslöken i en skål.
Blanda ihop kletet och häll det över potatisen och blanda.

Lätt som en plätt och gott blir det! Nu ska jag bara komma ihåg att ta ut något ur frysen till grillen också.

Ha en skön torsdag!

Katarina

6 kommentarer:

  1. Åh.. så trevligt med nytt potatissalladrecept. Jag älskar potatis i alla former och särskilt då potatissallad. Måste prova detta.
    Trevlig lantlig blogg du har, älskar lantlivet, hit återkommer jag gärna.
    Välkommem till mig också
    Kram Ann_louise

    SvaraRadera
  2. Näääeee, bara ordet planering får mig att rysa, jag har försökt lära mig planering hela mitt liv nu och där har jag verkligen misslyckats kan man lugnt säga. Laga mat tycker jag är jättekul, för det allra mesta, och jag tar vad jag har och så blir det som det blir. Ibland blir det samma evigheter i sträck och sen sker en total revolution.
    Idag blir vi många runt matbordet, vilket händer ganska ofta, och jag har en sån potatissallad som din på gång, men tack för receptet, jag skall lägga till lite curry mm. Det låter jättegott!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. Under veckan blir det lite spontant då jag ofta är själv hemma, men till helgen försöker jag planera lite goa middagar tillsammans med maken. Jag har också blivit en hejare på att laga mat efter man-tager- vad-man-haver, kan bli spännande kombinationer ibland. Ditt recept på potatissallad måste jag testa! det där med curry i salladen låter gott!
    kramar Ewa

    SvaraRadera
  4. Ja jag är helt urusel matlagare- jag kan nog, men finner absolut ingen glädje i det. Tack och lov är gubben desto bättre på det och han kan också tillreda allt av inget. vi fixar jobbet så, att han fixar maten och jag städar upp efteråt. Ellr så att han fixar maten och jag salladen. För sallader kan jag. Och by the way, tack för att du påminde om potatissallad. jag har ju glömt att göra min nypotatis, rucola-rödlök-capris, vitlök och olivsallad i år!!

    Tack för din hälsning hos mig!! :)

    SvaraRadera
  5. Ja jag vill nog mer än vad det blir. Jag vill att barnen slutar vara så kinkiga och jag vill ha mera tid till att laga mat. fast det är väl bättre planering som behövs. Fast nu var jag nog lite hård mot mig själv. Jag planerar bra när det finns behov av det. Oftast storhandlar vi men ibland fungerar inte planeringen helt bra. Helt plötsligt tappar jag lusten till att planera bra till följd att jag blir less på mig själv när man står där med kylskåpet gapande. Och barnen verkligen inte alls äter nåt.

    Men i det stora hela fungerar det bra ;)) Jag tycker om att laga mat så länge det inte bara är blodpudding och sånt där. Just nu har jag flera måltider planerade för att slippa bry mig i helgen om handling. Jag hade tänkt slippa Ica och Domus. Kanske lite loppis dock :)

    Ann-Louise som önskar dig trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Det verkar vara en väldigt god och somrig potatissallad! Den måste jag prova, för jag har aldrig gjort med curry förut!

    Jag tycker festmat är otroligt kul att laga, men vardagsmat....? Näää, så bottenlöst trist och ovarierat...

    Kram!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...